De voorbereiding: kaarten en kadootjes

Aerdenhout, Nederland, 19 juli 2006


Voor we op weg gaan maken we 2 tassen:

Eentje gevuld met reisgidsen en landkaarten.
Eentje gevuld met allerlei kleine souvenirs.

Om toch een redelijke kans te maken uiteindelijk in de buurt van China terecht te komen, verzamelen we een tas vol reisgidsen en landkaarten. Een middagje shoppen bij Pied à Terre in Amsterdam zorgt voor een redelijk compleet en erg verschillend assortiment. Zo hebben we van Turkije een nauwkeurige en uitgebreide kaart, verspreid over voor en achterkant terwijl we heel Centraal Azië (van Iran tot China) op 1 kaart hebben. Uiteindelijk is dat niet zo een probleem omdat er toch niet zoveel opties zijn (verdwalen is moeilijk als er maar één weg is). Tot Turkije doen we het met de gratis routekaarten van de ANWB. Meestal hebben we daar genoeg aan omdat we op doorgaande routes blijven.

De collectie reisgidsen bestaat voornamelijk uit Lonely Planets. Niet altijd de beste en meest objectieve boeken, wel (voor ons) de meest vertrouwde (en met mooie plaatjes).

Tsja, where to go?In de aanbieding!

Om onze doortocht te versoepelen bij locale autoriteiten en om onderweg vrienden te maken onder de plaatselijke bevolking, hebben we ons gewapend met een zak vol souveniertjes. Deze bribes-bag is voornamelijk gevuld met heeeel veeel Dellufsblauwkitschspul. Gekocht met kwantumkorting op de markt in Rotterdam. Er staat daar een heuse koopman die niets anders verkoopt (je vraagt je af aan wie). Die prullen blijken namelijk nogal duur (toeristenprijzen, er is natuurlijk geen Nederlander die er zijn geld aan uitgeeft) als je ze los koopt in souvenirwinkeltjes (2,75 euro voor een paar miniscule houten klompjes). Als je het echt groots wil aanpakken kun je terecht bij Junora bv. (info@junora.com), ze verkopen Nederlandse Geschenkartikelen, van sleutelhangers en pennenhouders tot echte klompen die je kunt dragen. Overigens zijn de porseleinen klompjes ook gewoon te koop in Mashhad in Iran.

Het (achteraf wat naïeve) idee is om lastige politiemannen af te kopen met sigaren, een stoere zonnebril of desnoods de klompjes zodat we onze Dollars in de pocket kunnen houden. Opdringerige kuddes kinderen (do you have pen?) leiden we af met balonnen en plaatjes van molens. In het uiterste geval hebben we een heuse Starwars-mok of drinkbekers met Amerikaanse vlag. Behulpzame automonteurs krijgen een basebalcap van de New York Yankees of van, jawel, Holland. Vrouwen verleiden we met een paar kleurige Thaise doeken.

Uiteindelijk is het veel te veel en gebruiken we nauwelijks iets. Wat veel beter werkt is Marlboro sigaretten, blikjes bier of gewoon geld. De souvenirs blijken wel handig mensen te bedanken voor hun gastvrijheid. Zo sta je niet met lege handen, al vragen we ons soms af wat ze van die rare klompjes denken.
Wat we over hebben laten we achter bij Pepijn, die werkt voor Every Child in Kyrgyzstan. Hij is er erg blij mee, zijn ervaring is dat mensen vaak smelten als je ze klein cadeautje uit Nederland geeft.