De voorbereiding: functioneringsgesprek Ilona op werk (11 april)


Wat heeft een functioneringsgesprek nu te maken met de voorbereidingen van onze reis? Nou, voor mij was het stoppen met werken bij Humanitas een van de moeilijkste keuzes die ik moest maken voor deze reis. Juni 2004 ben ik als manager van de Particuliere thuiszorg, Flexzorg en Centrale planning bij Humanitas Thuiszorg en Maatschappelijke Dienstverlening begonnen. Dit was mijn eerste job in de lijn en na een tijdje wist ik dat ik dit werk erg leuk vind om te doen en dat ik bij Humanitas op mijn plek ben! Omdat ik een jaarcontract had, was 11 april 2005 de datum voor een functioneringsgesprek met mijn baas Annemarie. Afhankelijk van mijn functioneren en afhankelijk van de financiële situatie van Humanitas Thuiszorg op dat moment, zou ik een vast contract kunnen krijgen.

Maar ik was samen met Pee natuurlijk al langer bezig met het bekijken van eventuele buitenlandplannen. In de maanden voor april hebben Pee en ik dan ook veel gepraat en gediscussieerd over onze wensen en mogelijkheden voor de toekomst. Elk weekend was het wel onderwerp van gesprek en zelfs tot vervelends toe dat ik er erg onrustig van werd. Mijn werk kwam iedere keer weer terug in ons gesprek en het kwam op een punt dat de bal eigenlijk duidelijk bij mij lag. Pee was er klaar voor en ik moest de knoop doorhakken wat ik met mijn werk ging doen. Op een bepaald moment heb ik (gelukkig) dan ook wel genoeg van mezelf en wilde ik ook de keuze gaan maken. Pee is gaan kijken op marktplaats voor een busje en alsof het zo had moeten zijn, stond op dat moment onze brandweerbus voor ons klaar! Tevens werd op dat moment duidelijk dat VSO niet doorging (Eritrea) en dat de B&B in Zuid-Afrika grote kans van slagen had.

Vervolgens heb ik besloten om in het functioneringsgesprek met Annemarie deze lopende zaken neer te leggen. Het was een goed moment om hierover te beginnen aangezien het ook over de toekomst binnen de organisatie gaat. Na een zeer goed en realistisch gesprek met Annemarie was het voor mij helemaal duidelijk dat ik de stap van de grote reis met Pee wilde maken! Er viel erg veel druk van me af en zo leer ik weer van mezelf dat op een bepaald moment keuzes maken erg belangrijk is. Op dat moment kies je ergens voor en krijg je weer veel energie en zin om het te gaan regelen en er voor te gaan. We hebben weinig verplichtingen op dit moment, er zijn altijd en overal leuke banen te vinden en ik kan mijn hele leven nog lekker werken. Het maken van de keuze om te reizen en alles op te geven, vind ik veel lastiger dan gewoon door te gaan zoals je op dit moment leeft. Zoals ik in het interview van het personeelsblad van Humanitas had geantwoord op wat mijn slogan is: 'Geniet van het leven en doe leuke dingen!', heb ik mijn slogan dan ook maar in uitvoering gebracht.