Dagboek 12: Pergamum en Ephesus

Selçuk, Turkije, 14 november 2005


Na Gallipoli en Troje bezoeken we nog meer historie. Bergama en Efes zijn 2 plaatsen met overblijfselen uit de Klassieke oudheid. De ruïnes van Pergamum (de oude naam van Bergama) liggen hoog boven de moderne stad. Vanuit de verte is de acropolis, de heuvel waarop de monumenten liggen, al zichtbaar. Witte marmeren resten op de top steken af tegen het donkerbruine vulkanisch gesteente. Vooral het amfitheater is spectaculair: extreem steil en met een geweldig uitzicht over Bergama en omgeving. Via een mooie kustweg en gezellig Foça rijden we langs (lelijk) Izmir door naar Selçuk. We komen terecht op Atilla's Getaway (www.atillasgetaway.com), een paradijsje gebouwd door een Turk die 20 jaar in Australië heeft gewoond (ooit een Turk 'take a chair, mate' horen zeggen?). Het is er relaxt en lekker weer. We blijven een paar dagen en wandelen naar nabijgelegen Ephesus.


Tempel van Trajan op de acropolis van PergamumBuste van keizer Marcus Aurelius in het museum van Ephesus te Selçuk

Amfitheater van PergamumBeeldje van Priapos


Ten zuiden van Izmir, bij het plaatsje Selçuk, bevindt zich Ephesus of Efes. Deze plek bevat de best geconserveerde Romeinse stad in het oostelijk Middellandse Zee gebied. Het is een uitgestrekte site met vele tempels, zuilen, twee amfitheaters en talloze woningen. Indrukwekkend is de marmeren straat waarover de bewoners liepen om naar de gladiatoren te gaan kijken. Pronkstuk is de 'Library of Celsus', de rijk gedecoreerde, drie verdiepingen hoge gevel van een voormalige bibliotheek. Het gebouw is voorzien architectonische trucs om groter te lijken.

Mannen op een terras in Selçuk
Bibliotheek van Celsus in Ephesus

In het museum van Ephesus zijn vele van de opgegraven beeldhouwwerken en tempelresten uit de stad te bezichtigen. Een bezoek is erg de moeite waard; te zien zijn beelden van een jongen op een dolfijn, veelborstige Artemis en enkele exemplaren van fallus-god Priapus.