Dagboek 9: Gezien onderweg

Istanbul, Turkije, 30 oktober 2005


Wist u dat oude diesels prima rijden op slaolie? Wij ook niet. We kregen 3 flesjes kado van Erick en Kristien bij ons afscheid. Met de verzekering dat je dit zonder problemen in je tank kunt gooien. Geertje vertelde dat in België de schappen met slaolie in de Aldi helemaal leeg waren. Begrijpelijk, een liter slaolie kost 49 eurocent, een liter diesel meer dan een euro. Het is dus de moeite waard om wat voorraad in te slaan. Helemaal legaal is natuurlijk niet: je ontwijkt de accijns op brandstof. Je kunt ook niet uitsluitend op slaolie rijden, de verhouding diesel - slaolie moet minimaal 50 % diesel zijn (liefst meer waarschijnlijk). Het mengen heeft 1 groot nadeel: Als je maar genoeg slaolie in de tank gooit gaan de uitlaatgassen ruiken als de walm van een Belgisch frietkot.

 


Eindelijk erkenning! Het is welliswaar een plaatsje van niks, maar toch, Ilonagrad zijn we nog niet tegengekomen. In Bodrum, Turkije schijnt ook nog het zeer bekende St Peter fort te liggen. Dus stand Pee - Ilona: 2 -0

 


Klimmuur in Roemenië: artificiëlen en sportief gezekerd..
Voor info: www.turism-bran.ro
tel: 0722 485 407Is het bij de Blusbus een hele operatie om de motorkap open te maken en de vloeistofnivo's te controleren, bij dit Turks busje is alles onder handbereik. Koelvloeistof links, brandstofpomp en remvloeistof aan de rechterkant.

 

Net als Nederland heeft Turkijke een Madurodam, waar 'Alle tijden en plaatsen van Anatolia te zien zijn op het zelfde moment en op dezelfde plaats'. Er zijn modellen gebouwd van de Romeinse opgravingen in Ephesus tot het Atatürk International Airport. De naam van dit Madurodam, hoe kan het ook anders: Miniaturk (www.miniaturk.com )

Een ander attractie in Istanbul is Turkbalon (www.turkbalon.com): een luchtballon die vastgemaakt zit met draden aan de grond en die kan opstijgen tot een hoogte van 200m. Je hebt dan een 360-graden panorama over de stad.


Inmiddels ook gezien:

- Turkcell (mobiele telefonie)
- Turk Fiat (tractoren)
- Turkpatrol (benzine)
- Digiturk (internet)