Dagboek 5: Budapest

Szeged, zuid Hongarije, 6 oktober 2005


Thermea
In Budapest zijn een aantal thermische bronnen. In een stuk of 4 badhuizen kun je genieten van warme baden, sauna en vooral sfeer. Wij kiezen de
Széchenyi Baths uit en sluiten aan in de rij locals bij de ingang. De rij is er eigenlijk alleen voor vrouwen, mannen mogen zo doorlopen. Het personeel loopt in witte jassen en de ruimtes doen aan als in een oud ziekenhuis. Eenmaal omgekleed lopen naar de baden en zijn aangenaam verrast. Alles is welliswaar enigzins uitgeleefd maar het eerste bad is in een hoge zaal met zuilen, het water is groen en warm en de sfeer relaxt. Na de eerste zaal blijken er nog een stuk of 8 baden te zijn. Sommige onder een koepel, andere heel klein aan de zijkant. Ook de temperatuur wisselt nogal. Beneden ontdekken we een sauna. Buiten, omringd door het pastel gele gebouw zijn nog 3 grote zwembaden. Op bankjes zitten de mensen lekker in het zonnetje en mannen spelen schaak aan de waterkant, zittend in het water. We knappen weer helemaal op en voelen ons weer helemaal jong, mede doordat de gemiddelde leeftijd een jaar of 20 boven die van ons ligt.

Budapest aan de Donau

Helden van weleer
Vele van de communistische beelden die ooit de pleinen en straten van Budapest sierden, staan nu geparkeerd in Statue Park (www.szoborpark.hu). Lenin wijst niet meer de weg naar het arbeidersparadijs maar naar een hoogspanningsmast. Het is een achteraf plekje, aan de rand van de stad, tussen bouwputten en wegen. De beelden zijn dramatisch en vooral bombastisch groot.
Beelden in Statue ParkGeen geldig metrokaartje?
Het is altijd weer een sport om goed uit te zoeken hoe het openbaar vervoer in een grote stad werkt. Zo dus ook in Budapest. We stonden op een camping aan de rand van de stad zodat we met de HEV (vergelijkbaar met de RER van Parijs) naar het centrum konden reizen. Voor deze sneltrein koop je een kaartje op het perron met kleingeld (170 forinten, ongeveer € 0,70) of bij de metroverkoop-hokjes.
Volgens ons had je twee soorten enkeltjes voor de metro, namelijk een enkeltje voor maximaal 3 stations (120 HUF) en voor meer stations een ticket van 170 HUF. Helaas hadden we geen gelijk. We dachten nog even lekker te gaan ontbijten in Budapest en worden prompt op het hoofdstation, waar je van metrolijnen wisselt, aangehouden door twee, charmante, pinnige dames. Wij laten trouw onze tickets zien en volgens de dames zijn ze niet geldig! Wat blijkt, je moet per metrolijn een nieuw kaartje afstempelen! Het werkt dus niet zoals in Parijs dat als je een single ticket koopt je voor bv. een uur onder de grond kan reizen. Wij proberen nog uit te leggen dat we dit niet wisten maar vooral de blonde dame was vastberaden om ons de boete te geven. De uitleg stond nota bene in het Engels op de achterkant van het ticket. Na wat stampij te hebben gemaakt, een local die ons nog probeerde te helpen maar uiteindelijk boos weg liep bij de dames (en gaf aan dat een beetje 'toleranz' ook niet verkeerd zou zijn tegenover toeristen) hebben we ieder 2000 HUF moeten betalen en konden we verder. Dit was onze goeiemorgen in Budapest en achteraf dus een duur ontbijtje geworden…