De bus bij de brandweer van Assen

Wittem, juli 2016


Hallo,

Een collega van mij kwam laatst op internet jullie pagina tegen. Erg leuk om te zien dat een voertuig van ‘ons’ doorgaat met het beleven van de nodige avonturen.

Het leek me leuk om jullie nog wat informatie te verstrekken over het gebruik van dit voertuig bij brandweer Assen.

Het voertuig, toen met roepnummer 870, heeft vanaf 1988 tot begin 2000 dienst gedaan als waterongevallenvoertuig. Bij meldingen waarbij brandweerduikers moesten worden ingezet (auto te water, persoon te water enz.) rukte dit voertuig als eerste uit. Vandaar ook de extra remlichten en knipperlichten zodat de duikers (die op de klapstoeltjes zaten met volledige bepakking) zich beter konden voorbereiden op komende verkeerssituaties. Dit ging ook wel eens mis, van de schuifdeuren zijn de ruiten er wel eens uitgevallen doordat in een scherpe bocht de duiker met zijn arm tegen de ruit knalde.

Begin 2000 werd de ‘oude’ 870 vervangen door een nieuw en groter voertuig. Omdat de bus nog prima voldeed en in goede staat verkeerde is besloten de bus in te zetten als dienstbus met roepnummer 888. Vooral bij opleidingen en oefeningen werd de bus gebruikt om mensen en materialen te vervoeren. Voor de uitruk werd de bus niet meer gebruikt. Uiteindelijk heeft de bus nog een nieuw roepnummer gekregen (21-82). Dit had te maken met de invoering van een nieuw communicatiesysteem (C2000). In 2005 is de bus om begrotingstechnische redenen vervangen.

Hoe weet ik dit allemaal? Ik ben sinds 1998 vrijwilliger bij brandweer Assen en sinds 2004 in beroepsdienst. Eerst al centralist op de meldkamer en sinds 2008 ben ik werkzaam binnen de technische dienst, eerst van brandweer Assen, nu van de Veiligheidsregio Drenthe.

Ik wens jullie nog heel veel plezier en veilige kilometers met ‘onze duikbus’ en zal jullie site in de gaten houden!

Met vriendelijke groet,

Alexander Lensen
Specialist Operationele Voorbereiding
District NoordMidden


De bus in vol ornaat als waterongevallen voertuig (foto Martijn Lukken brandweer Assen)